new-black-logo

Fort Lauderdale-Hollywood International Airport

In 2017, Terminal 1 at Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL) was renovated and expanded with a new Concourse A. The airy concourse is a 330,000-square-foot, dual-level, greenfield construction with five swing gates for domestic and international operations. The security checkpoint was expanded from 5 to 12 lanes. Low-water flow restrooms and doubled concessions offering are key assets of the remodeled terminal.

Terminal 1 was originally constructed in 2002 and had many deficits owing to the increasing demands of the post-9/11 environment. The concessions were located pre-security, limiting travellers’ options as well as the airport’s revenue. The budget for the Terminal 1 project was 333 M USD, and was a part of a multibillion plan to renew the airport for bigger operational capacity and flexibility. The new concourse began operations in June 2017.

In 2018, Terminal 1 was honored with an Eagle Award in the Mega Project category from Associated Builders & Contractors. FLL is the fastest growing large hub airport in the US, and the modernization program alleviates this growth through optimized circulation and elevated passenger experience. As square footage is finite beyond the Concourse A expansion, the airport must address growth with creative use of space.

The concourse’s exterior features an iconic, cylindrical enclosure. An immense play area and three service animal relief areas were added to the terminal. Artist Emily White’s site-specific sculpture “Wavelength” expands from the hall’s ceiling and evokes a large sea creature. Colors, light and finishes in the space are also inspired by the nearby coast.

Designers made FLL:s Terminal 1 feel larger by replacing light fixtures and removing bulky display monitors. A 40-foot-tall glass curtainwall was installed to let in more natural light. The heightened focus on sustainability resulted in the new structures being built from recycled materials.

To keep with the ocean-themed interiors, the designers at Corgan specified a large Nova C Back configuration to gently follow the curve of the sculptural planter beneath the glass curtainwall. Green Furniture’s design team realized that the complex curvature would result in many customized Nova C modules, and therefore a high price tag. At their suggestion, the wall was slightly redrawn so that the seating would only rely on four different types of modules. The Nova C rib color was matched to the wood panel used behind the seating to create a coherent impression.

Produits